Olli Heikkilä 2 marraskuun, 2018
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Aikoinaan Neuvostoliitossa kerättiin kirjoituskoneista tekstinäytteet, jotta jälkeenpäin voidaan jäljittää millä kirjoituskoneella ne on tehty. Luonnollisesti kaikki kirjoituskoneet myös rekisteröitiin. Näin poliittista järjestelmää uhkaavan tai kansaa kiihottavan materiaalin kirjoittavat voitiin jäljittää ja lähettää gulagille.

 

 

Kylmän sodan aikana tällaisia käytänteitä kauhisteltiin törkeinä totalitaristisina yksityisyyden loukkauksina, ja Neuvostoliiton romahdettua luultiin vapauden koittavan.

Sen sijasta urkinta ja yksityisyyden loukkaukset levisivät myös länsimaihin. Kirjoituskoneita ei juuri kukaan enää käytä. Nykyään käytetään tulostimia, mutta tiesitkö että tulosteista voidaan selvittää millä tulostimella ja milloin ne on tulostettu?

Tulosteiden yhteydessä tulostin lisää pienillä silmälle näkymättömillä keltaisilla pikseleillä koodin, josta voidaan selvittää nämä tulostimen ja tulostusajakohdan yksilöivät tiedot. Tulostinohjelmiston asennuksen yhteydessä ohjelmisto raportoi valmistajalle tulostimen sarjanumeron ja muita tietokoneen ja käyttäjän yksilöiviä tietoja.

Poliittisen poliisin löydettyä poliittista järjestelmää uhkaavan tai kansaa kiihottavan tulosteen tai esim. tulostetun tarran, voidaan tulosteesta selvittää tulosteen tehneen henkilön henkilöllisyys. Pitäkää tämä mielessä, kun annatte poliittisten mielipiteidenne päätyä paperille tai tulostatte materiaalia viranomaisille.

Lähde: BBC

 

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook