Marco de Wit 5 joulukuun, 2018
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Maanantaina poliisi ilmoitti puhelimitse kieltävänsä SKE:n itsenäisyyspäivän yömielenilmaisun klo 23 alkaen.
Poliisi ei suostunut neuvottelemaan, vaan antoi vain ukaasin.
Kuvassa linkki juttuun

 

Kuvassa linkki juttuun

 

SKE on vastannut poliisin ukaasiin vaatimalla neuvotteluja ja tarjoutumalla itse hankkimaan lukuisia järjestyksenvalvojia ja turvamiehiä.

Mikään ei kuitenkaan näytä riittävän ylikomisario Seppo Kujalalle, joten varmuuden vuoksi SKE lähetti hänelle viimeisen neuvottelupyynnön:

 

Kiitos päätöksen toimittamisesta.

Päätös on kuitenkin annettu yrittämättä neuvotella meidän kanssamme lainkaan, vaikka perustuslain suojaama kokoontumisvapaus mahdollistaa yleisen kokouksen myös öisin.

 

Lisäksi kuten ilmoituksessamme jo ilmoitimme, niin emme välttämättä edes halua olla paikalla koko yötä. Voimme lopettaa mielenilmauksen jo klo yksi yöllä.

Mielenilmaus kestää siis vain 19:30 – 01:00 välisen ajan. Tarvittaessa tästäkin voidaan ehkä neuvotella.

 

Muistutan, että kyse on itsenäisyyspäivän illasta.

Ajankohta ei ole valittu poliisin kiusaksi, vaan tapahtuma alkaa ihmisten vähitellen tullessa illan muista tapahtumista, kuten 612-soihtukulkueesta.

 

Efektiivinen mielenilmaisuaika on käytännössä vain nelisen tuntia, koska mielenilmaisualueen järjestämisessä ja purkamisessa telttoineen menee 30 – 45 minuuttia.

 

Mielenilmaisumme on vuoden tärkein Suomen Kansa Ensin-tapahtuma, jonne tulee jäseniä kaikkialta Suomesta.

Tapahtuman aiheena on Suomen itsenäisyyden palauttamisen lisäksi kokoontumisvapaus varsinkin, kun poliisi on aiemmin erinäisillä tekosyillä kieltänyt monia kokoon kutsumiani mielenosoituksia vetoamalla yksilöimättömiin turvallisuusuhkiin ja resurssipulaan.

 

Esimerkiksi 2016 Itiksessä ei auttanut, vaikka tarjouduin lyhentämään mielenosoituksen kestoa. Poliisipäällikkö Seppo Kujala kielsi jopa 15 minuutin mielenosoituksemme Itiksessä vetoamalla ”resurssipulaan”!

 

Maaliskuussa 2017 Helsingin poliisi yritti ensin estää laittomia vastustavan Rautatietorin mielenilmaisun ja lopuksi yksi poliisimies tunkeutui leiriimme uhkailemaan mielenosoittajien henkeä. (Myöhemmin kyseinen poliisi sentään sai uhkailustaan tuomion.)

 

Kesällä 2017 Helsingin poliisi kuitenkin syytä yksilöimättä purki mielenosoituksemme ja kielsi usean päivän ajan kansallismielisiä kävelemästä kauppatorilla tai istumasta sen penkeillä. Parin kansallismielisen kuitenkin käveltyä torilla täysin rauhallisesti poliisi hyökkäsi heidän kimppuunsa erittäin väkivaltaisesti. Syyttäjä vielä vaati näille kansallismielisille kävelijöille sakkoja, mutta kaikki syytteet hylättiin.

 

Huhtikuussa 2018 Helsingin poliisi kielsi pystyttämästä minuutiksikaan mielenilmaisutelttaa Pasilan poliisiaseman edessä olevalle puistoiselle alueelle. Silloinkaan poliisi ei suostunut edes neuvottelemaan asiasta. Olen turhaan toistuvasti pyytänyt virallista selitystä kiellolle. Minkäänlaista vastausta en ole saanut. Nähtävästi Helsingin poliisi ei enää kehdannut vedota resurssipulaan.

 

Näistäkin syistä itsenäisyyspäivän illan mielenosoituksellamme on tärkeä kokoontumisvapautta puolustava tarkoitusperä.

 

Tapahtumapaikka on pikkuparlamentin puisto, mikä ei ole lähellä mitään anarkistien, yms. mahdollisten turvallisuusuhkien tapahtumia. Viime vuonna nämä eivät olleet lainkaan kiinnostuneet pikkuparlamentin edessä olleesta kansallismielisestä mielenilmauksesta.

 

Kuten poliisi itse päätöksessään ilmoittaa, niin lähes kaikki muut itsenäisyyspäivän tapahtumat loppuvat jo klo 21 aikaan.

Poliisin resurssit ovat suurimmillaan nimenomaan itsenäisyyspäivänä.

Poliisin resurssit siis varmasti riittävät noin 50-70 henkilön tapahtuman turvallisuuden varmistamiseen varsinkin, kun osallistujamäärä vähitellen laskee keskiyötä kohti.

 

Tapahtumassa kerätään SKE:lle kannattajakortteja puolueeksi rekisteröitymistä varten.

Tapahtumassa puhuvat useat eduskuntavaaliehdokkaat pitkin iltaa.

Tapahtumalla on siis merkittävä poliittinen funktio, jota poliisin pitäisi eritysesti suojella.

 

Pyydän siis neuvotteluja mielenilmaisun ajankohdasta ja muista yksityiskohdista.

Pyydän myös kuittausta, että olette vastaanottaneet tämän kirjeen.

 

Terveisin,

Marco de Wit

Puheenjohtaja

Suomen Kansa Ensin ry.

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook