Marco de Wit 21 toukokuun, 2019

 

Alle 18-vuotiaat äänestivät nuorisovaaleissa europarlamenttivaalien ehdokkaita.

 

Kuvassa linkki juttuun

 

 

Kymmenen eniten ääniä saaneen joukossa oli kaksi Suomen Kansa Ensin -puolueen edustajaa.

 

 

Toiseksi eniten ääniä saanut on todennäköisesti saanut ne numerollaan 69, jota jotkut nuoret äänestävät huumorimielessä.

 

Äänestäneitä on kuitenkin niin paljon, että suuri osa kuitenkin äänestää vakavasti suosikkiehdokastaan. Vaalitulos kertoo siten jotain myös nuorten yleisistä asenteista. Esimerkiksi Huhtasaaren äänikuninkuus on seurausta siitä, että hän on suosittu myös nuorten keskuudessa.

 

Nuorisovaaleissa poliittiset tubettajat saavat myös usein hyvin ääniä, koska Youtuben seuraaminen on suosittua nuorison keskuudessa. Tämä myös osittain selittää SKE:n suhteellisen hyvää tulosta sekä eduskunta- että eurovaalien nuorisovaaleissa.

 

Koska kyseessä olivat europarlamenttivaalien tavoin listavaalit, niin SKE sai yhden paikan. Lähellä kuitenkin oli, että SKE olisi saanut peräti kaksi paikkaa!

 

Jos SKE:llä olisi ollut suurten puolueiden tavoin täysi lista, niin SKE olisi voinut saanut kaksi paikkaa eli yhtä paljon kuin persut ja keskusta.

 

Tulos oli hyvä myös siinä mielessä, että lukuisat SKE:n ehdokkaat kuten Pertti Piirto ja Sami Salonen saivat hyvin ääniä.

 

Alla 21 eniten ääniä saaneen ehdokkaan äänimäärä ja vertailuluku. Europarlamenttiin valitaan Suomesta 13 ehdokasta.