Marco de Wit 30 heinäkuun, 2020
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

 

Dyyni on yksi maailman luetuimmista ja kuuluisimmista kirjoista. Nuorten miesten lukulistalla se on samalla tasolla kuin Tarzan, Taru Sormusten Herrasta, John Carter ja Säätiö.

 

Suvakkien näkökulmasta nämä kirjat aivopesevät nuoret miehet patriarkaaliseen ja suorastaan fasistiseen maailmankatsomukseen. Onkin vain ajan kysymys milloin ne kielletään tai vähintäänkin poistetaan kirjastoista.

 

Toisaalta suvakit ovat oikeassa siinä, että kyseiset maailmankirjallisuuden klassikot tosiaankin innostavat miehiä konservatiiviseen maailmankatsomukseen.

 

Ei siis ihme, että kaikki suvakit feministeistä, mustiin, homoihin ja juutalaisiin ovat erityisen kiukkuisia Dyyni-trilogiasta. Se nimittäin ylistää valkoisia heteromiehiä ja heidän kykyään valloittaa koko universumi.

 

 

Kuvassa linkki juttuun

 

 

Dyynissä kuvataan tulevaisuutta, jossa arvopohja on monella tavalla feodaalinen. Kaiken perustana ovat suvut ja uskonnolliset järjestöt, kuten keski-aikanakin. Yhteiskunta on hyvin hierarkinen ja hallitsevana luokkana on tietysti aatelissuvut. Herbert yhdistää erinomaisen uskottavasti korkean teknologian ja feodalismin osoittaen miltä Hans-Hermann Hoppen propertaristinen yhteiskunta voisi näyttää.

 

 

 

 

Kirjassa eletään Butlerian jihadin jälkeistä aikaa, jolloin robotit, supertietokoneet, tekoäly ja atomipommit ovat kielletty. Tekniikan sijasta pyritään kehittämään ihmisten älyä ja kykyjä eugeniikalla ja monenlaisilla fyysisillä ja psyykkisillä harjoituksilla. Perhearvot ovat kunniassa. Feminismi ja varsinkin homoseksualismi ovat syntejä. Yksi pääpahiksista, paroni Harkonnen kuvataan iljettävänä homona ja sadistisena raiskaajana.

 

Poliittisesti hyvin epäkorrektina tunnetun ohjaajan David Lynchin 1984 tekemässä ensimmäisessä Dyyni-elokuvassa tämä käy hyvin selville. Luonnollisesti tällaista kohtausta ei Hollywoodissa enää sallittaisi. Lähellä myös on, että koko elokuva kielletään homofobisena.

 

 

 

 

Universumia johtaa keisari yhdessä Landsraatin (johtavat aatelissuvut) ja erikoiskykyjä omaavan lentäjäkillan kanssa. Nämä kolme tahoa muodostavat kauppakartelli C.H.O.A.M:in, joka hallitsee tähtien välistä kauppaa ja varsinkin erikoiskykyjä synnyttävän spice melange -huumeen markkinoita.

 

 

 

 

Dyynin universumissa yksilön arvo riippuu siitä kuinka lojaali on omalle suvulle ja ryhmälle. Eri perheiden ja järjestöjen välillä on jatkuva kilpailu ja vain kaikista älykkäimmät ja pitkäjänteisimmät pystyvät nousemaan ja pysymään aatelistossa.

 

Nyt tietysti feministit kirkuvat, että kirjahan opettaa selvää fasistista seksismiä, jossa naiset joutuvat hellan ja nyrkin väliin.

 

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kirjassa naiset nimittäin johtavat universumia!

 

Tämäkään ei kuitenkaan käy feministeille, koska kirjassa naiset johtavat tai ennemminkin manipuloivat universumia salaa naisellisilla aseilla nimittäin pitkäjänteisyydellä ja oveluudella. Naisista koostuva Bene Gesserit-järjestö on erikoistunut spice-huumeen avulla kehittämään naisjäsentensä kaikkia kykyjä optimaalisiksi aina seksitekniikoista ennustamiskykyihin.

 

Bene Gessereteillä on huono maine, koska erikoistaitojensa vuoksi heitä pidetään eräänlaisian noitina. Toisaalta heidän järjestönsä on niin voimakas, että keisaria myöten kaikki ylhäiset suvut haluavat neuvonantajakseen Bene Gesseritin varsinkin, kun he pystyvät huomaamaan ihmisten valheet.

 

 

 

Bene Gesseritit ovat ainoa järjestö, joka ei pyri suoraan valtaan, koska heitä kiinnostaa vain ihmiskunnan etu. Tämän vuoksi he yrittävät eugenistisesti eli eliitin jälkeläisten naimakaupoilla saada luotua yhä parempia yksilöitä. Lopullisena päämääränä on luoda messias eli poika, joka pystyy yhdistämään optimaalisesti geenilinjat sekä spice-huumeen avulla saavuttamaan niin korkean tietoisuuden, että pystyy osittain ennustamaan tulevaisuutta.

 

Suunnitelma menee kuitenkin hieman pieleen, koska yksi ”noidista”, Lady Jessica ei noudata järjestönsä käskyjä, vaan rakastuu Atreides-suvun johtavaan aatelismieheen ja synnyttää hänelle pojan, Paul Atreidesin.

 

Monella tavalla se on itsenäinen Lady Jessica, joka on kirjan sankari.

 

 

 

Yhdessä äitinsä kanssa Paul liittoutuu spice-huumetta tuottavan aavikkoplaneetan arabien kaltaisten alkuasukkaiden kanssa, jotka julistavat hänet messiaaksi ja valloittavat universumin fanaattisella jihadilla.

 

Paul hallitsee universumia yhdessä syrjäyttämänsä keisarin tyttären Irulanin ja yliluonnollisia voimia omaavan sisarensa Alian kanssa.

 

Irulan, Paul ja Alia.

 

 

Tämä kaikki kerrotaan hyvin poliittisesti epäkorrektilla eli konservatiivisia arvoja pursuavalla tavalla Dyyni-kirjasarjan ensimmäisessä trilogiassa.

 

 

 

 

Trilogia on siis niin äärikonservatiivinen, että se ylistää myös arabityylistä armotonta aavikkoelämäntapaa ja kaiken lisäksi yhdistää sekä ristiretki- että jihad-käsitteet universaaliseksi vallankumoukseksi ja sotaretkeksi. Ja juonen punaisena lankana on tietysti eugeniikka. Luonnollisesti tätä kaikkea monet juutalaiset pitävät antisemitistisenä.

 

Onneksi Frank Herbert kirjoitti Dyyni-kirjansa 1960-alkupuoliskolla, jolloin juutalainen kulttuuridominanssi ei ollut vielä niin voimakasta. Jatko-osissa Herbert ei kuitenkaan enää uskaltanut vetää itsenäistä linjaa, vaan kirjat muodostuivat yhä sekavammiksi ja poliittisesti korrektimmiksi. Lopuksi Herbertin ja hänen työtään jatkaneen poikansa oli pakko tuoda juoneen mukaan juutalaisetkin.

 

 

 

Dyyni-kirjojen valtavasta maailmanmaineesta huolimatta Hollywood ei ole ollut kovin innokas tekemään niistä elokuvaa. Sama ongelma oli Taru Sormusten Herrasta -trilogialla, mutta onneksi aiemmin roskaelokuvista tunnettu Peter Jackson huijasi elokuvastudion juutalaisia pomoja tekemällä kirjoille oikeutta tekevän elokuvatrilogian.

 

David Lynch yritti tehdä Dyyni-trilogialle uskollisen elokuvan vuonna 1984, mutta elokuvastudio sabotoi häntä joka käänteessä. (Paroni Harkonnen kuvaaminen sadistiseksi homoksi ei varmaankaan auttanut yhteistyön tehostamisessa.) Lopulta studio lopetti koko elokuvan rahoittamisen.  Näin elokuvasta tuli raakile, jossa varsinkin lavasteet ja erikoisefektit ovat välillä lapsellisen heikkolaatuisia.

 

Elokuva löytyy nykyään myös fanieditiona ilmaiseksi netistä.

 

 

 

Vuosien ajan Dyyni-fanit yrittivät saada Hollywoodia tekemään suuren budjetin elokuvaa, mutta juutalaiset studiopomot kieltäytyivät tuottamasta homofobisena ja antisemiittisenä pitämäänsä elokuvaa. Lopulta vuonna 2000 Hollywoodin ulkopuolinen kansainvälinen yhteisprojekti teki Dyyni-trilogiasta TV-sarjan pienelle Scifi-kanavalle.

 

Kirjan juonta seurattiin aika hyvin ja jopa homokriittisyys säilytettiin, joskin huomattavasti lievemmässä muodossa. Uusien digitaalisten erikoistehosteiden ansiosta kokonaiskuva on hieman realistisempi.

 

Budjetti oli kuitenkin jälleen hyvin pieni. Pääosiin saatiin aika hyvät näyttelijät lähes ilmaiseksi, mutta sivuosien näyttelijät olivat heikkolaatuisia eivätkä osanneet edes kunnolla puhua englantia. Puvusteet ja lavasteet olivat myös välillä kiusallisen huonolaatuisia. Tästä huolimatta TV-sarja on ollut erittäin suosittu. Osia siitä löytyy nykyään myös ilmaiseksi netistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt vihdoin viimein yli 50-vuotta Dyyni-kirjan ilmestymisen jälkeen Hollywood on päättänyt filmatisoida sen suurella rahalla ja kunnon erikoisefekteillä.

 

 

 

 

 

Nyt sitten jännitetään kuinka poliittisesti korrekti koko elokuvasta tulee. Homokritiikki on tietysti poistettu samalla kun feminismi mädättää juonta. Monia kirjan valkoisia miehiä on muutettu joko naisiksi tai mustiksi.

 

Onneksi muutokset eivät vaikuta kovin radikaaleilta. Päänäyttelijät Chalamet ja Ferguson sopivat hyvin rooleihin, vaikka ovatkin zeitgeistin mukaisesti hieman liian pehmon oloisia.

 

 

 

 

Paulin rakkauden kohteesta Chanista on tietysti tehty mulatti, mutta se ehkä vielä menettelee, koska hänet voi meikata tumman fremenin/arabin näköiseksi.

 

Ylivoimaisesti törkein muutos on valkoisen tohtorismiehen, Liet-Kynesin muuttaminen neekerinaiseksi.

 

Eihän ole mitään syytä miksei neekerinainenkin voisi tulla johtavaksi paleontologiksi ja nousta älyllään ja voimallaan äärimmäisen kovan aavikkokansan kunnioitetuksi johtajaksi. Nähtävästi ohjaaja Villeneuve pyrkii tällä neekerifarssilla lepyttämään suvakit ja saamaan työrauhan.

 

 

 

 

Toivotaan, ettei juonta ole kokonaan mädätetty. Elokuvan pitäisi tulla teattereihin aivan lähiaikoina.

 

 

Jos olet Dyyni-fani ja haluat ymmärtää koko Dyyni-universumin, niin on hyvä aloittaa historiasta.

 

 

 

 

Lue lisää:

Konservatiivisia elokuvia

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

6 thoughts on “Dyyni-trilogia ja elokuva sensuroidaan homofobisena ja antisemiittisenä?

 1. Kuinka upea maailma voisi olla ilman tiettyjä kansoja? Jotkut kansat voisivat vaikka olla omissa oloissaan ja omassa helvetissään, mytta miksi heidän pitää tulla joka paikkaan missä on valkoisia ja tehdä meidän elämästämme helvetin? En halua katsoa sairasta paskaa. Ovatko jotkut kansat oikeasti mieleltään täysin sairaita?

 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Inuit
  🐳
  ”In both Canada, the United States and Denmark, the term ”Eskimo” was once commonly used to describe Inuit and Siberia and Alaska’s Yupik, Iñupiat, and Chukchi peoples. ”Inuit” is not accepted as a term for the Yupik and Chukchi; ”Eskimo” is the only term that applies across the Yupik, Chukchi, Iñupiat, and Inuit peoples. Since the late 20th century, indigenous people in Canada and Greenlandic Inuit have widely considered ”Eskimo” to be an offensive term, and they more frequently identify as ”Inuit” for an autonym.”
  🐳
  https://en.wikipedia.org/wiki/Eskimo
  🐳
  ”Eskimos are the Indigenous circumpolar peoples who have traditionally inhabited the northern circumpolar region from eastern Siberia (Russia) to Alaska (United States), Northern Canada, Nunavik and Greenland.”
  🐳
  https://en.wikipedia.org/wiki/Circumpolar_peoples
  🐳
  ”Circumpolar peoples and Arctic peoples are umbrella terms for the various Indigenous peoples of the Arctic.”
  🐳
  https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2016/04/24/475129558/why-you-probably-shouldnt-say-eskimo?t=1596092695500
  🐳
  ”People in many parts of the Arctic consider Eskimo a derogatory term because it was widely used by racist, non-native colonizers. Many people also thought it meant eater of raw meat, which connoted barbarism and violence. Although the word’s exact etymology is unclear, mid-century anthropologists suggested that the word came from the Latin word excommunicati, meaning the excommunicated ones, because the native people of the Canadian Arctic were not Christian.”
  🐳
  ”linguists believe the word Eskimo actually came from the French word esquimaux, meaning one who nets snowshoes. Netting snowshoes is the highly-precise way that Arctic peoples built winter footwear by tightly weaving, or netting, sinew from caribou or other animals across a wooden frame.”
  🐳
  ”Inuit, which means simply, ”people.” The singular, which means ”person,” is Inuk.”
  🇩🇰 🐳
  https://en.natmus.dk/museums-and-palaces/the-national-museum-of-denmark/exhibitions/ethnographic-collection/
  🇩🇰 🐳
  https://en.natmus.dk/historical-knowledge/historical-knowledge-the-world/the-arctic/
  🐳
  ”The Arctic – the people of the north”
  🐳
  ”Around the Arctic Sea live groups of people who are prepared to meet the challenge of living in the harsh conditions.”
  🦌🏹
  ”Eskimo cultures have over millennia adapted themselves to life in the Arctic region, in the north-eastern corner of Siberia, Alaska, Canada and Greenland.”
  ”Sami and Siberian people live in a broad belt from the Norwegian Sea in the west to the Bering Strait in the east.”

 3. https://www.youtube.com/watch?v=m6EBoKGsDlA
  🎥
  https://www.wikiwand.com/fi/Helmikuun_manifesti_(elokuva)
  🎥
  ”Suomessa kielletty ulkopoliittisista syistä vuosina 1944–1987.” ” joille on selvinnyt, että tämä johtaa aktivistien maanalaista toimintaa” ”paljastuu, että punaisia komentavatkin petolliset venäläiset, jotka lopuksi ampuvat hänet kasarmin pihalle.” ”Sota päättyy valkoisen talonpoikaisarmeijan voittoon ja Suomen lopulliseen vapautumiseen.”
  🎞️
  https://kinoregina.fi/wp-content/uploads/2020/03/Helmikuun-manifesti_cropattu-1536×1520.jpg
  📜
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Helmikuun_manifesti
  🇫🇮 🎨
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Helmikuun_manifesti#/media/Tiedosto:Hy%C3%B6kk%C3%A4ys_-_Edvard_Isto,_1899.jpg
  🇫🇮 🎨
  ”ahdistamassa Suomi-neitoa yrittäen riistää tältä lakikirjan”
  🇫🇮
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Helmikuun_manifesti#/media/Tiedosto:Mielenosoitus_Helmikuun_manifestia_vastaan_Senaatintorilla_13.3.1899.jpg
  🇫🇮
  ”Mielenosoitus Helmikuun manifestia vastaan Senaatintorilla 13. maaliskuuta 1899.”
  🇫🇮
  ”https://fi.wikipedia.org/wiki/Helmikuun_manifesti#/media/Tiedosto:Suurlakko_Tampereella.jpg”
  🇫🇮
  ”Väkijoukko vuoden 1905 suurlakon aikaan Tampereen Kauppatorilla (nyk. keskustori).”
  🇫🇮
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/10/06/suuri-lahetysto-sortovaltaa-vastaan
  🇫🇮
  ”Maa kallis isien” Idän musta kotka uhkaa
  🇫🇮
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_II_(patsas,_Helsinki)
  🇫🇮
  ”Keisari Nikolai II:n – Aleksanteri II:n pojanpojan – vuonna 1899 aloittaman sortokauden aikana patsas vakiintui venäläisvastaisten mielenosoitusten pitopaikaksi, jolla muistettiin ”vapauttajakeisariksi” popularisoitua Aleksanteri II:a.” ”kuoli vuonna 1881 pommiattentaatin uhrina”
  🇫🇮
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_II_(patsas,_Helsinki)#/media/Tiedosto:MECHELIN(1894)_p165_LAW.jpg
  🇫🇮
  ”Lex-patsas”
  🇫🇮
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksanteri_II_(patsas,_Helsinki)#/media/Tiedosto:Lex_Alexander_II.jpg
  🇫🇮
  ”Laki-veistos”

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*