Marco de Wit 7 tammikuun, 2021

 

Lukija kirjoittaa:

Nykyihminen ei ymmärrä kuinka arvokkaita teräsastia tai teräspullo, kyky tehdä tulta, puukko ja suoja elementeistä ovat selviytymisessä ja varautumisessa. Teräksinen juomapullo tai hyvä puukko, kirves tai saha olisivat olleet satoja vuosia sitten äärettömän arvokkaita työkaluja.

 

Tuhansia vuosia oli hyvin vaikea valmistaa astiaa, jossa keittää vettä tai tehdä ruokaa. Metalliastia ja astia yleensäkin ovat yksi vaikeimmista asioista toistaa luonnossa.

 

Teräsastian valmistus vaatii erikoistietämystä ja materiaaleja. Pidämme tällaisia astioita kuitenkin täysin itsestäänselvinä. Tällä hetkellä noin 20 eurolla saat litran teräksisen vesipullon joka on käytännössä pomminvarma ja kestää käytännössä ikuisesti. Tämän lisäksi on hyvä olla metalliastia, jossa keittää ruokaa, sillä ruoan keittäminen säilyttää ruoan ravinteet kaikkein parhaiten. Ruoan keittoveden ja luut hyödyntämällä saat siis ruoasta kaikkein eniten ravinteita kehoosi.

 

Teräksisellä vesipullolla voit sulattaa lunta, keittää vettä juomakelpoiseksi sekä mm. kemiallisesti puhdistaa vettä. Vähintään yhden pulloistasi kannattaa olla teräksinen juomapullo, vaikka muut olisivat esimerkiksi muovia. Metallisesta juomapullosta on kuitenkin erittäin ikävä juoda kovalla pakkasella, jolloin osan juomapullojen kannattaa olla muovisia.

 

Pullo kannattaa olla tasan litran tai kaksi litraa tai ei ainakaan tämän yli, sillä vedenpuhdistustabletit on mitoitettu yhdelle tai kahdelle litralle/quartille (alle litra). On suositeltavaa katsoa tarkkaan vedenpuhdistustablettien käyttöohjeet. Puhdistuskemikaaleja käytettäessä on suositeltavaa käyttää lisäksi myös jotain muuta vedenpuhdistustapaa, kuten hyvää suodatinta. Puhdistettava vesi kannattaa ensin puhdistaa mekaanisesti mahdollisimman kirkkaaksi, jotta kemikaalit vaikuttavat mahdollisimman hyvin.

 

Veden keittäminen kuplivan kiehuvaksi (vuoristossa korkeammassa ilmanpaineessa vettä keitetään useampi minuutti) on ainoa varma tapa steriloida vedestä kaikki taudinaiheuttajat. Veden keittäminen on siis normaalisti kaikkein paras ja helpoin tehdä vedestä juomakelpoista, mikäli vedessä ei ole kemikaaleja ja raskasmetalleja.

 

Esimerkiksi Suomessa tuore puhdas lumi on sulattuaan yleensä juomakelpoista sellaisenaan, kunhan lumen lähellä ei ole esimerkiksi eläinten jätöksiä. Voit siis esimerkiksi sitoa juomapulloon narun ja kantaa sitä vaatteiden alla ja kerätä siihen lunta, jolloin ruumiinlämpö sulattaa lunta juotavaksi.

 

Voit käyttää pulloa myös veden tislaukseen mikäli vedestä pitää poistaa suola.

 

Pullon suun ympärille voi etukäteen sitoa rautalankaa, jotta sitä voi käyttää helposti veden keittämiseen.

 

Nalgene ja Klean ovat erittäin laadukkaita ja tunnettuja juomapullomerkkejä, mutta kaupoista voi ostaa mitä tahansa teräksisiä juomapulloja ja astioita. Tärkeintä on, että metallipulloa ei ole pinnoitettu sisäpuolelta ja astia kestää käyttöä ja tulta.

 

Voit käyttää armeijan vanhaa tekniikkaa makuupussin yms. lämmittämiseksi keittämällä vettä ja tämän jälkeen täyttämällä kuumuutta kestävän metalli- tai muovipullon sekä pistämällä pullon makuupussin sisälle. Näin makuupussi tai muu nukkumisjärjestelmä pysyy normaalia lämpimämpänä ja voit esimerkiksi aamulla juoda pullon vedet tai käyttää sen teen, kahvin, kaakaon tai ruoan valmistukseen. Näin voit lisätä selviytymismahdollisuuksiasi esimerkiksi makuupussissa, joka ei normaalisti riittäisi kovalla pakkasella.

 

Linkki Outnorth.fi sivustoon

 

 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*