Marco de Wit 8 elokuun, 2021
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

 

Laiton Lehti on viime aikoina saanut paljon persuanalyyseja lukijoilta. Kaikista ollaan kiitollisia, mutta kaikkia ei voida millään julkaista. Tämä julkaistaan, koska tämä lukija on erittäin hyvin perillä persujen kuvioista. (Kirjoitusta on hiukan muokattu lyhemmäksi. Linkkejä on lisätty ja sanoja korostettu.)

 

Porvari kirjoittaa:

On tosiasia, että perussuomalainen puolue on ollut tyytymättömyyden iso kanavoija suomalaisessa yhteiskunnassa. Persujen kautta keskusteluun on noussut asioita, jotka eivät sinne muuten olisi nousseet. Tony Halmeen äänivyöryä 2003 voidaan pitää historiallisena varoituksena, jota ei otettu todesta. Halmeen varoitus entistä isommasta puolueesta toteutui ja Soinin retoriikka esimerkiksi europaketeissa oli oikeanlaista ja kovaa.

 

Valitettavasti Soini joko valitsi vapaaehtoisesti toisen tien tai hänet painostettiin siihen. Taustalla lienee sekä uhkailua että lahjuksia.

 

Persujen “työmies/vapaaherra” Matti Putkosella CIA-yhteyksiä?

 

Soinin käytös muuttui tiettävästi jo 2013 ja hän alkoi lieventämään retoriikkaansa. Tällä pohjustettiin vuoden 2015 hallitustietä, kuten myös sillä, että Soini erosi jo 2014 eurovaalien jälkeen Faragen itsenäisyysmielisestä EFDD-ryhmästä Euroopan parlamentissa ja melkein kuin hallitusneuvotteluja pohjustaakseen siirtyi NATO-mieliseen, muka-kriittiseen ECR-ryhmään. Tämä on tärkeää ymmärtää, sillä tuo päätös pohjusti aiemmin sovittua kuviota.

 

Soini keräsi ympärilleen helppoheikkejä ja kuten historia osoittaa, vain lähimmät miehet saivat petturuudestaan hillotolpan. (Sampo Terhosta tehtiin kulttuuripersoona ja Jussi Niinistö pääsi Kannuksen kaupunginjohtajaksi).

 

Mikä on aiempien tapahtumien suhde nykytilaan? Vaikuttaa, että historia toistaa itseään.

 

Jussi Halla-aho on onnistuneesti saanut puolueen kannatuksen korkealle tasolle, tosin kannatus voisi olla vielä paljon korkeampikin. Kovaa retoriikkaa on nimittäin vältetty ja linjaa on kaikissa kysymyksissä pehmennetty jo yli vuoden ajan.

 

Halla-aho ei halua toistaa Soinin virhettä ja on pedannut seuraajaehdokkaansa paremmin. Resepti on ollut sinänsä yksinkertainen: kukaan merkittävä ei osallistu kisaan ja vastaehdokkaaksi on haettu Sakari Puisto, joka voi uskottavasti ”haastaa” (eli olla haastavinaan) kärkinimen. On saatu aikaan tilanne, jossa näyttäisi, että pj-paikasta kilvoitellaan, vaikka näin ei ole.

 

Lume/sopu-ehdokas?

 

 

Valtamediassa on jo vuoden aikana ollut vahva lobbaus Purralle ja ”kansikuvajuttuja” on riittänyt (esim. Image). Lisäksi puolueen oma lehti on valjastettu seuraajaehdokkaan esittelyyn; puheenjohtajasta ja perintöprinsessasta on tehty ”työpari”, jotta vallansiirto sujuisi mahdollisimman kivuttomasti ja kannattajakunta assosioisi Purran puheenjohtajaan.

 

Samaan aikaan on tiettävästi käyty neuvotteluja kokoomuksen kanssa hallituksen muodostamisesta. Eduskuntaryhmä on hallitus-kortilla ajettu hiljaiseksi ja vieläkään ei ole löytynyt tietoa siitä 1) miksi jarrutuskeskustelu lopetettiin 2) kuka käskyn antoi.

 

Lienee selvää, että PS:n johto ei halunnut uhmata kokoomusta ja halusi varmistaa, että elvytysrahastopäätös saadaan nopeasti läpi. PS:n äänestäjät siis petettiin mitä rankimmalla tavalla tilanteessa, jossa olisi ollut mahdollisuus toimia ja saada jarrutuskeskustelun myötä jopa kansainvälisen median huomiota asialle.

 

Persut pettivät jälleen

 

 

Riikka Purra on kuitenkin EU-mielinen ja hänen ulostulonsa ovat asiaa kierteleviä (esim. pj-tentti). Mitä ilmeisimmin kyseessä on tilanne, jossa tuleva pj on täysin samoilla linjoilla kuin konsensuspuolueet, mutta asia täytyy taitavasti peittää. Purran käytöksen perusteella hän on valmis myös Nato-jäsenyyden kannattamiseen, vaikka yrittää paniikissa sanoutua irti Natosta. Hän ei koskaan ole puhunut kansainvälisestä politiikasta, vaikka tekee asiasta väitöskirjaa. Kaikki ulostulot liittyvät [sinänsä tärkeään] maahanmuuttoon, mutta isoista strategisista kysymyksistä vaietaan.

 

Ilmeisesti puolueen eduskuntaryhmään on iskostettu ajatus, että hallitukseen on tie auki, jos vain ollaan ns. ”kiltisti”. Pj-kisassa on pyritty vaikenemaan ja vaikeuttamaan haastajien tuloa esiin ja haluttu painaa linjakeskustelu alas vetoamalla siihen, että ”vanha linja jatkuu”. Näin varmaan tulee käymään, sillä Halla-aho ei koskaan kovaa hyökännyt EU:ta vastaan ja kannattaa avoimesti Nato-jäsenyyttä. Puolue on saamassa siis globalismille aiempaa vieläkin myötämielisemmän johtajan.

 

Kenttä aistii sen, että yksi ehdokas on ”ohituskaistalla” ja asian toi esiin jopa Ilkka-Pohjalainen pääkirjoituksessaan 8.7.2021.

 

Kuvassa Ilkka-Pohjalaiseen, mutta vain tilaajille

 

Jahtaako ohituskaistafeministi Riikka Purra persujen konservatiiveja?

 

 

Tilanteessa on hahmottumassa kaksi vaihtoehtoista suuntausta:

 

 • Kyse on ymmärtämättömyydestä ja kuvitelmasta, että ”oikeistolainen” kokoomuksen dominoima hallitus on todella hyvä asia

 

 • Kyse on tilanteesta, jossa Riikka Purra on istutettu operatiivi, jonka tavoitteena on puolueen kesyttäminen, EU-vastaisuuden laimentaminen ja sellaisen tilanteen aikaan saaminen, että PS menee hallitukseen vaatimattomallakin eduskuntavaalituloksella (ja tuhoutuu samalla).

 

Lisäksi olisi huomioitava, että kokoomus löytää kaikissa tilanteissa hallituspohjan demarien /vihreiden yms kanssa. Näin ollen on mahdollista, että ”kesytetty” PS ei yhtäkkiä kelpaakaan enää hallitukseen, vaikka on kuinka lieventänyt linjaansa. Tällöin PS jäisi oppositioon heikolla eduskuntavaalituloksella. Purra kuitenkin tarvittaneen hallituksen tekemään Nato-hakemusta /luomaan tukea sille.

 

Kaikissa vaihtoehdoissa ja niiden mahdollisissa alavaihtoehdoissa on kyse joko ammattitaidottomuudesta tai ilkeydestä. Ainoa valopilkku tilanteessa on se, että kenttä on aktiivista ja aistii hyvin asioita. Purran kausi voi jäädä lyhyeksi ja mahdollinen hallitustaival voi jatkua kuten sinisilläkin, jos kenttä 2023 valitsee kansallismielisen puheenjohtajan. Näin ollen puolue ”puhdistettaisiin” vielä kerran.

 

Ottamatta kantaa tulevaan, on selvää, että Suomessa ei ole nyt kansallismielistä oppositiota. PS askartelee yksityiskohdilla ja selvästi pyrkii kokoomuksen vanaveteen. PS on kiltisti talutusnuorassa ja ei pyri haastamaan vallitsevaa narratiivia tai suuntausta. Puolue on kohtuullisista gallup-luvuista huolimatta jyrkässä luisussa ilman, että kannattajat sitä huomaavat.

 

 

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

5 thoughts on “Lukija: Riikka Purra Naton operatiivi?

 1. Tämä on yksi tärkeimmistä koskaan julkistetuista kirjoituksista.

  Persut! HEEERÄÄTYYS! -teitä kusetetaan todella röyhkeästi.

 2. On selvää että kun Purra juntataan puheenjohtajaksi puolueen kannatus tulee laskemaan. Alamäki on alkanut.

 3. Persuilla on kaksi tietä hallitukseen: 1)Toimia kansallismielisen liikehdinnän varaventtiilinä ja vesittää tämän suuntaiset ideat, 2) Toimia aidosti Suomen puolesta ja saada yli 50% eduskuntapaikoista esim. VKK:n ja Kristallipuolueen kanssa. Eipä muuta kuin rasti ruutuun :-)

 4. Yksi iso tekijä Halla-ahon vaihtoon on varmasti myös se että kokoomus on vaatinut sitä. Orpo ei halua Halla-ahon johtaman puolueen kanssa rakentaa hallitusta vaan on vaatinut siihen ehkä ihan suoraan juuri Purran tilalle. Marinin kanssa eivät pysty tekemään yhteistyötä, mutta Purran kanssa se onnistuisi.

 5. Mitä tapahtui pari vuotta sitten, kun kuin salama kirkkaalta taivaalta Halla-aho ei valtamedian silmissä enää ollutkaan PS-puolueen ääriänkyrä, joka ajoi Soinilaiset evakkoon vaan alkoi saamaan kaikissa vaalipaneeleissa ja ajankohtaisohjelmissa täydellisen keskustelurauhan likipitäen aivan kaikilta?

  On myönnettävä että Halla-aho on erittäin osaava ja kyvykäs keskustelija kun saa rauhan keskittyä sanomaansa. Se miksi hänelle tuo rauha annetaan on kuitenkin mysteeri vai onko Jussi oikeasti muokkautunut niin ylivertaiseksi ettei hänelle löydy päällepuhujaa tai kyseenalaistavaa toimittajaa enää?

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*