Marco de Wit 4 syyskuun, 2021
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

 

Historioitsija Teemu Keskisarjan luento Suuresta Pohjan sodasta ja siihen liittyvästä Isovihasta. Luennossa Keskisarja käsittelee suomalaisten rivimiesten asemaa ja kohtaloa suuren Pohjan sodan maa- ja meritaisteluissa.

 

Luento pidettiin Kulttuurikeskus Crusellissa 9.8.2021. Luennon järjestivät Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys ja Vakkaopisto.

 

Teemu Keskisarja on siitä hyvä historioitsija, että uskaltaa kritisoida Ruotsia:

 

Suomi oli riistomaa, josta vietiin ainoa luonnonvara eli asekuntoiset miehet. Se oli todellista veriveroa. 

Suomalaiset maksoivat sitä niin paljon, ettei Suomessa varmasti ole mitään velkaa nykyajan kehitysmaille.

 

 

Keskisarja uskaltaa rikkoa monia tabuja. Ensinnäkin hän uskaltaa puolustaa sotaan liittyvää orjakauppaa, koska se toimi erittäin inhimillistävänä tekijänä. Orjaa ei nimittäin kannata kiduttaa liikaa tai näännyttää hengiltä.

 

Toiseksi hän muistuttaa kuinka Ruotsin aikaan tavalliset talonpojat olivat pitkälti orjan asemassa. Ylipäätäänkin valtioiden historia on pelkkää orjuuden historiaa. Tässä mielessä sekä marxilainen että itävaltalainen koulukunta ovat täysin oikeassa. Ruotsin vallan aikainen ”oikeusvaltioajattelu” on pelkkä myytti, jolla puolustellaan Ruotsin riistohallintoa.

 

Kolmanneksi, Keskisarja korostaa kuinka sodankäynti on aina ja kaikkialla – sekä varsinkin 1700-luvulla – taloudellinen ja logistinen operaatio. Sotapäälliköt eivät oikeasti johtaneet joukkojaan sodassa, vaan kaikki oli pitkälti kaaosta. Voitto oli siis pitkälti sattuman kauppaa, joskin pitkällä tähtäimellä suuremmat taloudelliset resurssit omaavan valtiot voittivat.

 

 

 

 

 

 

Lue lisää:

Suomenruotsalaiset siirtomaaherrat kansanmurhaajia?

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

3 thoughts on “Teemu Keskisarjan luento Suuresta Pohjan sodasta: Suomi ei velkaa kenellekään mitään!

  1. Lisäksi Suomen valkoisia naisia vietiin haluttuina orjina lähi-itään seksiorjiksi! Arvatkaas mikä rikas ja hyvin röyhkeä kansa heitä sinne vei ja möi? Osaatteko arvata? Varmasti jokainen tietää. Nyt väitetään että suomalaiset ovat vielä VELKAA muille maille. Minkälaiset paskakasat ovat niin röyhkeitä että kehtaavat väittää suomalaisten olevan velkaa yhtään kenellekään?

  2. Kun ei ollut nuoria suomalaisia miehiä ja vielä kaikkein parhaimpia nuoria suomalaisia miehiä, suomalaisia oli entistä helpompi riistää, valkoisia suomalaisia naisia oli entistä helpompi kaapata halutuksi seksiorjiksi lähi-itään, ei ollut raskaan työn tekijöitä maatiloille jne. Pojat ja nuoret miehet ovat aina olleet kaikkein arvokkain asia mitä yhteiskunnalla on ollut varsinkin ennen teollistumista, nuoria naisiakin tärkeämpi!

  3. Somalien lisäksi yksi pahimpia orjakauppiaita ihmiskunnan historiassa on ollut Osmanien valtakunta eli Turkki. Määrätynlaista orjakauppaa vuoden 2015 invaasio sekä 2020 invaasioyrityskin olivat: Eurooppaan mätettiin rikastajia pari miljoonaa ja veloitetaan miljardeja siitä, ettei lähetetä lisää.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*