
Videossa haastateltu asiantuntija hyvin selostaa myös kuinka poliisi tunkeutuu puhelimiin helposti silloin, kun päivitykset eivät ole kunnossa. Eli tosiaan kannattaa päivittää puhelimensa ohjelmia.
Mutta se on vasta alkua. Lähes kaikilla ihmisillä ovat puhelimessa ihan perusasiatkin poskellaan.
MTV:
Puhelimeen voi murtautua monella eri tavalla. F-Securen vanhempi johtava tutkija kertoo, että ennakointi on kaiken A ja O.
Niemelän puhelimesta löytyy monia hienoja tunnistautumis- ja helppokäyttöominaisuuksia. Niemelällä käytössä näistä on vain harvoja toimintoja.
– Olen sammuttanut puhelimestani kaiken ylimääräisen. Viestejä ei näy lukitulla ruudulla esikatseluna, sammutan bluetoothin ja wifin jos en tarvitse sitä. Olen tosi tiukka siinä, mille sovelluksille annan luvan käyttää kuvia tai mikrofonia.
Niemelällä on nuivaan suhtautumiseensa syynsä.
Hän haluaa, että henkilökohtainen puhelin on turvallinen ja suojassa ulkopuolisten hyökkäyksiltä.
Niemelän mukaan harva edes ymmärtää, kuinka paljon älypuhelimen mukana kulkee käyttäjästään henkilökohtaista informaatiota.
Poliiseilla ja supoilla alkaa olemaan pääsyt takaporttien kautta laitteisiin tässä pikkuhiljaa. Jos haluaa suojatun laitteen niin kone irti netistä eikä ikinä liitetä sinne, verkkokortit ja vastaavat härpäkkeet irti. Koko järjestelmän kattava kryptaus pitkällä salasanalla jossa vaikka true tai vera cryptillä (windows) tai luksilla jos linux. Tämäkään ei vielä riitä jos vastassa on tarpeeksi iso kirjain virasto ja kone halutaan oikein tosissaan saada auki. Näillä pääsee kuitenkin jo aika pitkälle.
Tämän hetken luotettavin käyttöjärjestelmä on Suomessa kehitetty TailFish. Käykö sillekin niin kuin kävi Nokialle, joka piti CIA:n operaatiolla «ottaa haltuun», koska sen suojausalgoritmit olivat murtamattomia.
– Ollila palkittiin viralla Shellin hallituksessa.