Marco de Wit 3 tammikuun, 2022
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

 

Laiton Lehti kertoi kuinka maailman kuuluisin ja menestynein sijoittaja Warren Buffett on 90-vuotiaana vielä täysin järjissään, johtaa edelleen maailman suurinta sijoitusyritystään ja puhuu hyvin suoraan elämän tosiasioista.

 

Warren Buffett: Wall Street on täynnä sekopäitä. Tässä investoinnin 3 kultaista sääntöä!

 

 

Buffettin oikea käsi, sijoitusyrityksen hallituksen varapuheenjohtaja Charlie Munger on vieläkin vanhempi eli 97-vuotias! Hänkin on kuitenkin vielä täysin järjissään ja kaiken kukkuraksi vieläkin suorapuheisempi. (Iäkkäät ihmiset ovat yleensäkin suorapuheisia.)

 

Alla Mungerin haastattelu, jossa hän sanoo mm. seuraavaa:

 

 

1. Ihmiset ovat tyhmiä

Kaikki massoista eliittiin ovat tyhmiä. Maalaisjärkeäkään ei ole oikeasti olemassa, koska ihmiset ovat niin tyhmiä.

 

 

2. Avoimet rajat ovat hulluutta

Niinpä ei ole ihme, että Britannia lähti EU:sta. Trump on täysin oikeassa maahanmuuttopolitiikassaan.

 

 

3. Talous romahtaa

Vuoden 2000 dotcom-pörssiromahduksesta yritettiin päästä eroon painamalla rahaa, mutta se johti vielä pahempaan 2008 pörssiromahdukseen, joka lähes romahdutti koko maailmantalouden suureen lamaan. Se olisi helposti voinut synnyttää vallankumouksen ja uuden Hitlerin. Niinpä keskuspankit päättivät painaa valtavasti lisää rahaa.

Tämä tyhjästä luotu raha on sitten luonut keinotekoisen talouskasvun, alkanut synnyttää inflaatiota ja valtavasti nostanut pörssiosakkeiden arvoa samalla suurentaen tuloeroja tehden rikkaista entistä rikkaimpia. Muutakaan vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut uuden Hitlerin estämiseksi.

 

 

Tämä kaikki tietysti herättää yhden kysymyksen, jonka haastattelija rohkeasti esittää Mungerille: Mitä seurauksia tällä valtavalla rahan painamisella sitten oikein on?

 

Munger ei aristele, vaan vastaa suoraan. Kannattaa muistaa, että Buffetilla ja Mungerilla on maailman parhaat talousanalyytikot käytössään.

 

 

3. Talouden romahdushetkeä vaikea ennustaa

Rahan tyhjästä painaminen ja korkojen pudottaminen nollaan on hyvin vaarallista, mutta kukaan ei tiedä missä on raja. Kukaan ei tiedä kuinka paljon rahaa voi painaa tyhjästä ilman, että se tuhoaa talouden.

 

Elämme siis mielipuolisessa maailmassa ja vielä mielipuolisemmassa taloudessa, joka voi romahtaa hetkellä millä hyvänsä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

14 thoughts on “Charlie Munger 97 v.: Talouselämäkin on täynnä sekopäitä ja huijareita. Talous romahtamassa!

 1. Taloushan romahtaa sitten kun nämä vapaamuurarien johtohahmot yhdessä päättävät että se romahtaa. Nuo kaksi roistoa ovat olleet koko ikänsä sisäpiirissä. Helppo sijoittaa kun tietää etukäteen kaiken

  1. Tuosta on oltava vain melkein samaa mieltä, sillä faktisesti tuo ei ole täysin totta.
   Kuitenkin, käytännön kannalta suomitavis ja nekrutavis ovat tavallaan samalla viivalla.
   Jos pääsevät päättämään, niin eivät kumpikaan osaa kuin nipin napin ja säkällä pyörittää edes kylän kokoista yhteisöä suht. terveellä tavalla, eli rahkeet eivät varsinaisesti riitä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, eikä siis älylliseen äänestämiseenkään.
   Sitä saa joka kerta päänsäryn jos joutuu kuuntelemaan suomalaistaviksen ”näkemystä” yhteiskunnan rakenteellisesta tilasta ja kuinka se kytkeytyy kaikkeen (kuten erityisesti taloudelliset mekanismit). Kysy persulta niin avain kaikkeen löytyy erityisesti maahanmuutosta, kysy niiltä muilta demarivarianteilta niin avain on ”koulutus”, maahanmuutto ja lisää säätelyä, kommunismia, tekoautoritaarisuutta tai teknokratiaa sekä oligarkismia/plutokratiaa (ja näitä myös päästetään maaliin kun persut päästetään maalivahdeiksi).
   Kuten brittitavis sanoisi, we’re focked! Tai Irwin G:n sanoin, kusessa ollaan!

 2. No, ainakin Suomessa ollaan eletty Euroon liittymisen jälkeen joka vuosi yli 7%-yksikön inflaatiossa. Se on nostanut hinnat korkammiksi euroissa kuin ne olivat markoissa. Siis yli seitsemän kertaisiksi samaan aikaan kun palat ovat kasvaneet 50% ja nettopalkat vieläkin vähemmän. Aiemman 11% veron sijaan maksan 25%. Siitä voi laskea miksi ostovoima on sulanut.

  Erityisen hyvin tämä näkyy kiinteistömarkkinoilla. Ihmisten hintapyynnöt kiinteistöstä ovat täysin epärealistisia. Esim. kiinteistö jonka verotusarvo on 180 000e, siitä pyydetään 780 000e. Ja sitä markkinoidaan sillä että ”kiinteistövero vain 1950e/a”. Ja kaikki tietävät että jos kiinteistön ostaa pyyntihinnalla niin jatkossa saa varautua ~6000e/a kiinteistöveroon.

  Ei siis ihme että niin moni ihminen ajaa itsensä ahdinkoon maksamalla ylimitotettua katetta ostohetkellä ja sen jälkeen korkeaa kiinteistöveroa. Ja juuri tätä sanotaan kuplaksi.

  Ihmisen todellisen tyhmyyden osoittaa lausahdus:”Ei se hullu ole joka pyytää vaan se jok maksaa”. Juuri näiden idioottien vuoksi maamme on siinä tilassa jossa se on. Ne eivät ymmärrä että heidän ajattelumallinsa kiihdyttää inflaatiota entisestään. Ja että vaikka ne tekisivät yhden voiton, niin se voitto sulaa käsiin kolmessa vuodessa kaikkien hintojen noustua.

  Edes Jumala ei voi tyhmyydelle mitään.

  1. Sama juttu toisen mafian eli ay-mafian kanssa kun palkkoja nostetaan ilman tuotannon lisäystä (tes) niin inflaatio kasvaa ja syö jatkuvasti ostovoimaa.

   Ja silti suurin osa suomalaisista kannattaa ay-kartellia hartaasti ja syvään.

 3. Pelkästään viranomaismaksuissa näkyy korona-ajan inflaatio. Traficomin maksu, kun otat auton liikennekkäyttöön:
  Viranomaismaksuissa inflaatio kiihtyy.
  2021 +8%
  2022 +11%
  Eli aika lähellä olemme kovid ajassa tuota 20% inflaatiota.
  Onko palkkasi noussut +20%?
  Minulla ei.

  Traficom maksu oli
  2020 5€
  2021 5,40€
  2022 6€
  2023 se tulee olemaan jo noin 7€ tällä kehityksellä.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*