Marco de Wit 24 maaliskuun, 2022
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

 

Venäjäviha on noussut sellaisiin mittasuhteisiin, että jopa jotkut ohjelmoiJat ovat alkaneet sabotoimaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Tarkoituksena on nimenomaan vahingoittaa ohjelmaa käyttäviä venäläisiä. Tämä on hyvin vakava juttu, koska avoin lähdekoodi perustuu luottamukseen.

 

Kuvassa linkki juttuun

 

 

Lukija kirjoittaa:

 

Va­ro län­nen val­ta­pii­ris­sä tuo­tet­tu­ja oh­jel­mis­to­ja.

Esi­mer­kin ta­pauk­ses­sa hait­ta­koo­dia ei lai­tet­tu var­si­nai­seen oh­jel­maan vaan apuoh­jel­maan, de­pen­den­cy, co­de lib­ra­ries. Kan­nat­taa siis va­roa kaik­kia so­dan al­ka­mi­sen jäl­keen tul­lei­ta oh­jel­ma­päi­vi­tyk­siä.

 

 

LA­TAA IT­SEL­LE­SI vie­lä kun voit:

– esi­mer­kik­si de­bi­an FULL edi­ti­on,

– jo­kin oh­jel­mis­to, jo­ta voi tar­vit­ta­es­sa käyt­tää ko­neen re­se­toin­tiin hyök­käyk­siä edel­tä­väl­le ta­sol­le.

– Oh­jel­mis­to­pa­ket­ti, jon­ka voi asen­taa il­man net­tiyh­teyt­tä. (Jos säh­köt toi­mii.)

 

 

SÄI­LY­TÄ VAN­HAT TIE­TO­KO­NEET.

– Kii­nas­sa val­mis­te­tuis­ta tie­to­ko­neis­ta tu­lee pu­la lä­hi­vuo­si­na.

– Hy­vin van­hat tie­to­ko­neet ovat ar­vos­saan, kos­ka nii­hin ei vie­lä ol­tu asen­net­tu ta­ka­port­te­ja.

 

HANKI HELMITAULU

– Hae ul­la­kol­ta van­ha hel­mi­tau­lu ja opet­te­le las­ke­maan sil­lä. Muu­ten kaup­pi­as vie si­nul­ta vii­mei­set­kin kul­ta-rup­lat ja pet­ro-yu­anit.

– Poc­ket-mal­li­nen hel­mi­tau­lu mah­tuu mu­ka­vas­ti sur­vi­val-rep­puun. (Kun säh­köt ei toi­mi.)

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

7 thoughts on “Säilytä vanhat tietokoneet: Vähemmän takaportteja

 1. Huonoja neuvoja. Kerron mikä on ongelma.

  Ongelma on 2008 eteenpäin intel ja 2013 amd prosessoreissa oleva piiloprosessori joka suorittaa minixiä (Intel ME, AMD PSP). Tällä on ensisijainen pääsy kaikkeen mitä koneellasi tapahtuu ja se kykenee myös kommunikoimaan ulospäin verkonkautta tekemisesi eteenpäin.

  Mikään linux jakelu koneessa ei estä tuota toimimasta. Ainoa keino estää se on hankkia kone jossa prosessori ennen tuota aikaa tai kone jossa tuo on poistettu toiminnasta esim librebootattu kone. Linux jakelu voi estää kyllä sen seuraavan kerroksen eli käyttöjärjestelmä kohtaisen vakoilun.

  Tämänkin jälkeen kaikki tekemisesi netissä tallentuvat ikuisiksi ajoiksi eli kone ei saisi yhdistyä sinuun.

   1. Googlaat vaan marco tuon Intelin ME (management engine) ja AMD PSP (platform scurity processor) järjestelmät. Virallisesti se aliprosessori on siellä olevinaan muka avustamassa jotain. Käytännössä se on todettu että sillä on ensisijainen pääsy kaikkeen koska se operoi alemmalla ring tasolla kuin käyttöjärjestelmäsi käyttämä prosessori. Itseasiassa se operoi kaikista alimmalla tasolla.

    Tietokonetta ei saa edes nykyään päälle ilman että ME tai PSP järjestelmä on pyörimässä. On täysin mahdollista että jokupäivä jostain komentokeskuksesta noihin ladataan netin yli päivitys että prosessorit koko maailmassa ei sitten enään päivänä x ikinä toimi enää. Lisäksi jos hakkerit saisivat tuon järjestelmän joskus murrettua niin se olisi myös katastrofaalinen tapahtuma kaiken kannalta.

    Olen oikeastaan halunnut tehdä tästä joskus itse jutun mutta mitäpä tuota faktaa piilottelemaan tai tämän tuomisesta ilmi pisteitä ottamaan. Tiedossa ollut siis jo vähintään vuodesta 2008 asti kaikkialla paitsi mediassa. Syy miksi media ei tartu asiaan on se että kummallakin, intelillä ja amdlla on omat huonot tekosyynsä noiden olemassaololle. Applen prosessoreissa lienee myös jossain muodossa tämä

    https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Management_Engine
    https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Platform_Security_Processor

   2. Ööö… Silloinhan tuli Linuxeihinkin se buuttipartitio. Ja silloin emolevyt päivittivät BIOS:in netistä vaikka levyllä ei ollut kuin prossu. Ei edes muistia. Kunhan sähköä tuli ja ethenetkaapeli oli kiinni.

    Tuosta Debianista… On vaikea löytää hunompaa käytöliittymää kuin mikä Debianissa on. Siksi itse käytän SuSE:a.

    1. Käyttöliittymän hyvyys tai huonous on käyttäjästä kiinni. Oletat että kaikki kokevat asioita kuten sinä niitä koet. Linuxissa valinnanvapaus ja osa-alueita voi myös vaihtaa. Aloittelijoille toimivat todetusti tehokkaimmin Linux Mint ja Ubuntu. SUSE jonka sanoit on ensisijaisesti tarkoitettu suurille firmoille, pilvi- ja virtuaalikäyttöön. openSUSE taas tähtää tavanomaisiin loppukäyttäjiin.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*