2 thoughts on “Jösse: Terveisiä *********

  1. Olipa raikas päivitys klassikolle. Toki näin liberaalina pitäisi kai ajatella ja suuresti arvostaa lainsäätäjiä itse Jupiterin poikina ja tyttärinä – pahoin pelkään että tämä vaihe on kuitenkin jo aika monene mielissä ohitettu. Jos niin on niin jo seuraava vaihe voikin olla tuo klassisen liberalismin lupaama ”right of revolution” – oikeus/velvollisuus.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_revolution

    Modernin liberalismin perustaja John Locke kuvaili asiaa näin mm. Thomas Jeffersonille…
    ”Whenever the Legislators endeavor to take away, and destroy the Property of the People, or to reduce them to Slavery under Arbitrary Power, they put themselves into a state of War with the People, who are thereupon absolved from any farther Obedience, and are left to the common Refuge, which God hath provided for all Men, against Force and Violence. Whensoever therefore the Legislative shall transgress this fundamental Rule of Society; and either by Ambition, Fear, Folly or Corruption, endeavor to grasp themselves, or put into the hands of any other an Absolute Power over the Lives, Liberties, and Estates of the People; By this breach of Trust they forfeit the Power, the People had put into their hands, for quite contrary ends, and it devolves to the People, who have a Right to resume their original Liberty.”

  2. Jössen laulut ovat välillä vähän liiankin synkkiä, vaikka ei olekaan paljoa aihetta riemuun ja iloon, mutta voisiko siellä olla edes joku iloinen ja piristävä kappale tuotannossa? Vaikuttaa lähinnä pelkkää pahaa oloa säteilevältä mieheltä.

    On kyllä totta, että suomalaiset vain nukkuvat ja eivät huomaa ja tajua yhtään mitään.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*