Marco de Wit 7 maaliskuun, 2023
Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

 

Laiton Lehti on kertonut kuinka Napoleon oli maailmanhistorian suurin ja taitavin sotapäällikkö. Hän oli ylivoimainen jopa nerokkaisiin marsalkkoihinsa verrattuna.

 

 

Top 10 Napoleonin marsalkkaa. Kuka oli paras?

 

 

Pian Napoleonia vastaan taistellut liittouma tajusikin, että on vain yksi keino voittaa Napoleon taistelukentällä: Kieltäytyä taistelemasta Napoleonin kanssa!

 

Niinpä sitten liittouma ovelasti taisteli vain Napoleonin marsalkkoja vastaan ja lopulta voitti ne yksi toisensa jälkeen, joskin heidätkin vain suurella ylivoimalla. Ei siis ihme, että Napoleon oli melko turhautunut, kun häntä vastaan liittoutuneet maat eivät suostuneet taistelemaan hänen kanssaan. Kaiken kukkuraksi muutama Napoleonin marsalkka loikkasi vihollisen puolelle!

 

 

Toisaalta tämä kaikki myös selittää miksi Napoleonin oli sitten niin helppo myöhemmin paeta Elbalta, ottaa Ranska jälleen haltuunsa ja sotia jälleen koko Eurooppaa vastaan. Näin vihdoin Napoleon sai ITSE johtaa taisteluita.

 

Waterloossa Napoleon olikin lähellä voittaa ja hävisi vain ja ainoastaan, koska ei ollut ehtinyt valmistella sotaretkeä ja varmistaa valtaansa Pariisissa. Tämän takia Napoleon myös joutui jättämään Pariisia valvomaan oikean kätensä marsalkka Davoutin. Jos Davout olisi nimittäin ollut mukana, niin Napoleon olisi taatusti voittanut Waterloon ja monia muita taisteluita.

 

Kaikesta tästä kertoo jo vuonna 1970 tehty Waterloo-elokuva. Rod Steiger esittää siinä loistavasti Napoleonia. Draamaa tuo tietysti hieman liiallinen huutaminen. Toisaalta jos olet nero, niin jopa marsalkkasi näyttävät kaikki idiooteilta. Ei siis ihme, ettei huutamisesta meinannut tulla loppua. Sama ongelmahan oli loppuaikoina myös Hitlerillä.

 

Tähän upeaan elokuvaan on onneksi saatavissa myös suomenkielinen tekstitys. (Klikkaat vain videon oikeassa alakulmassa olevasta rattaan kuvasta ja sitten itsepäisesti etenet, vaikka alussa näyttääkin, ettei tekstityksiä olisikaan saatavissa.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli
Share on VK
VK
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

2 thoughts on “Napoleonin nousu ja tuho. Huuto. Nousu ja tuho.

  1. Rothchildit varmasti vähintään ruokkivat kapinaa Pariisissa tai muuten varmistivat voittavansa vetonsa. Näin heillä oli helppo lyödä vetoa Lontoossa huijaamalla.

  2. Ei Napoleon huutanut koska ajatteli olevansa älykkäämpi, mitä vielä. Kaikki ranskalaiset jne. huutelevat toistensa päälle, koska kaikki kuvittelevat itsestään liikoja. Amerikkalaisissa, brittiläisissä ja ruotsalaisissa näkyy tämä sama valheellinen ja itsekeskeinen ylimielisyys, vaikka eivät tiedä mistään mitään.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*